ORCID ID Alımı

ORCID: Araştırmacı Kimlik Tanımlama

Gerek bazı yazar isimlerindeki benzerlikler ve kadın araştırmacıların evliliğe bağlı olarak soyadlarının değişmesi, gerekse isimlerin veriliş yöntemlerindeki farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Neticesinde; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin kimlik tanımlamasının yapılması zorunlu bir hal almıştır.

Dijital kimlik tanımlaması yapmak için ORCID (Open Researcher and Contributor ID) ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

ORCID Hakkında: 

Farklı yayınevi ve paydaşların desteği ile başlatılmış ortak bir girişimin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Amaç; tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasıdır. Ayrıca ORCID sistemler arası iletişimi sağlamakta ve kimlik doğrulama imkanı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunmaktadır.

ORCID Kayıt:

Ücretsiz olarak kolayca ORCID’e kayıt olabilir ve yayınlarınızı bir araya getirerek, kayıtlı diğer bilim insanları ve araştırmacılar arasında tarama yapabilirsiniz. ORCID kaydınızı, profesyonel bilgileriniz ile geliştirmeniz mümkün; ResearcherID, Scopus veya LinkedIn gibi sitelerdeki bilgilerinizi buraya aktarabilirsiniz.

Yaptığınız bir çalışmayı gönderirken, çalışmanızla ilgili tanınırlık kazanacağınız ve çalışma akışınızı kontrol edeceğiniz her durumda, burs veya destek programları başvurularınızda, kişisel web sitenizde vs. ORCID tanımlayıcınızı kullanabilirsiniz.

Kayıt olmak için tıklayınız

Kayıt sayfası görüntüsü :

Kayıt işleminizi tamamladıktan sonra ana menüden Orcid ID’niz ile QR kodu alabilir, kişisel bilgilerinize ilişkin güncellemeleri (isminizin farklı kullanımları, ülke, anahtar kelimeler, websitesi, e-mail adresiniz), biyografi, çalıştığınız yerler, alınan fonlar ve çalışmalarınızla ilgili alanları doldurabilirsiniz.

Biyografi:
“Edit Biography” bölümüne tıklayarak açılacak pencereye kendinize ait bilgileri girebilirsiniz.

Eğitim:
Eğitiminizle ilgili bilgileri eklemek için “Add manually” veya “add some now” butonlarına tıklayarak eğitiminize ilişkin tüm bilgileri ekleyebilirsiniz.

Çalışılan Yerler:
Çalıştığınız yer ile ilgili bilgileri eklemek için “Add manually” veya “add some now” butonlarına tıklayarak  çalıştığınız yerlere ilişkin tüm bilgileri ekleyebilirsiniz.

Fonlar:
Fon bilgilerinizi eklemek için “Search & link” veya “Add manually” seçeneğini tıklayarak açılan pencerede istenen alanları doldurabilirsiniz.

Çalışmalar (Yayınlar):
Yayınlarınızı farklı şekillerde aşağıdaki yönergeler doğrultusunda ekleyebilirsiniz.

ORCID SİSTEMİNE YAYINLARIN ENTEGRASYONU

Web of Science yayınlarını ORCID sistemine aktarmak,
Araştırmacıların Web of Science’ta bulunan yayınlarını ORCID sistemine aktarabilmeleri için ResearcherID’lerinin bulunması gerekmektedir.

ResearcherID alma ve Publons oturum açma adımları için tıklayınız: https://library.yasar.edu.tr/researcherid/

1.Adım

Publons sayfasına (https://publons.com/) giriş gerçekleştirin ve Settings altındaki Account sekmesine tıklayınız. Connected accounts sekmesinde bulunan ORCID satırındaki connect butonuna tıklayınız.

2.Adım

Bağlantınızı gerçekleştirdikten sonra Publons ana sayfasındaki Publications sekmesine tıklayarak Import Publications’a tıklayınız.

3.Adım

Çıkan ekranda Sync with ORCID seçeneğine gelerek bağlantı kurma butonuna tıklayınız.

4.Adım

Publons ana sayfasındaki Permission sekmesine geldiğinizde dilerseniz of Keep my publication list up to date with my ORCID record bağlantısının seçimini aktive ederek gelecekte Web of Science veri tabanına eklenecek yayınlarınızı otomatik olarak ORCID’e aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Yine aynı sekmede yer alan Grant Publons Permission to update your ORCID record butonuna tıkladığınız da ORCID hesabınızla ID eşleşmesi tamamlanmış olacaktır. Bu işlemden sonra ORCID sayfanızda Other IDs altında ResearcherID’niz belirecektir.

orcid4

5.Adım

Yine Permission sayfasında yer alan EXPORT PUBLICATIONS TO ORCID başlığı altında Keep my ORCID publication list up to date with my Publons account seçimini aktive ettikten sonra Export Publications to ORCID Now butonunu tıklayınız.

orcid4

SCOPUS’ta bulunan yayınların ORCID sistemine aktarılması

1.Adım

Scopus’tan ORCID profilinize yayınlarınızı aktarmak için ORCID sayfasına sahip olduğunuz kullanıcı adı ve şifreniz ile (https://orcid.org/) giriş gerçekleştirin ve Works bölümünde “+ Add Works” altındaki “Search & link” butonuna tıkladığınızda “Scopus -Elsevier” seçeneğini tıklayınız.

2.Adım

Gelen ekranda “Authorize” butonunu tıklayınız.

3.Adım

Otomatik olarak adı-soyadı alanları doldurulmuş şekilde gelen diğer ekranda tarama yapmak için “Start” butonunu tıklayınız (veri tabanında yayınları olan başka bir hocamız üzerinden anlatılmaya devam edilmiştir).

orcid8

4.Adım

Tarama sonucunda size ait olan profili ya da (birden fazla varsa) profilleri seçtikten sonra “Next” butonuna tıklayınız. Sonraki gelen ekranda tercih ettiğiniz profil adını seçerek “Next” butonuna tıklayınız.

5.Adım

Size ait olduğu tespit edilen çalışmalar tek tek listelenecek ve onaylanmanız istenecektir. Seçim yaptıktan sonra “Next” butonunu tıklayınız.

6.Adım

Review the Scopus profile sekmesinde isminizi ve yayınlarınızı kontrol edebileceğiniz bir ekran gelecektir. Kontrol ettikten sonra “Next” butonunu tıklayınız.

7.Adım

“Send Author ID” adımında kurumsal e-posta adresinizi iki kere girmenizin ardından Yazar ID numaranız ORCID profilinize aktarılması için hazır edilmiş olacaktır.

8.Adım

Yazar ID numaranız ORCID profilinize aktarılmıştır. Yayınlarınızın da ORCID sistemine aktarılması için “Send my publication list” butonuna tıklayınız.

9.Adım

Yayınlarınız ORCID sistemine yüklenmiştir. Return to ORCID bağlantısı ile ORCID ara yüzüne dönerek yayınlarınızı kontrol edebilirsiniz.

orcid13

Manuel olarak yayınların ORCID sistemine eklenmesi

Yayınlarınızı ORCID sayfasına kendiniz eklemek için sahip olduğunuz kullanıcı adı ve şifreniz ile (https://orcid.org/) giriş gerçekleştirin ve Works bölümünde “+ Add Works” altındaki “Add manually butonuna tıklayınız.

Gelen ekrandaki bölümleri doldurarak yayınınızı ekleyebilirsiniz. Her yayın için bu işlemi tekrarlayınız.